De Nederlandse arbeidsmarkt vindt zich in een gek vaarwater. Nog helemaal niet lang geleden was de werkloosheid lager dan ooit te voren, waardoor de kansen voor verse arbeidskrachten zeer gunstig waren. Maar toen stond het Corona-virus op de drempel. Plots waren veel mensen in de horeca overbodig, net als het toerisme, sport en de evenementenbranche. Wie afstudeert in een van deze takken, zal zich momenteel misschien wat onzeker voelen over de toekomst. Zelf ben ik ervan overtuigd dat het oude normaal vanzelf weer terugkomt, waardoor je al je oorspronkelijke dromen na kunt jagen. Tegelijk wil ik deze blog wijden aan het analyseren waar juist kansen liggen in deze arbeidsmarkt. Het virus zorgt niet alleen voor overschotten van arbeid in bepaalde sectoren, maar ook voor tekorten in andere sectoren. In deze blog een concrete tip voor de flexibele student en een tip voor de wat oudere werkzoekende die het helemaal anders wil doen!

Kansen voor studenten

Voornamelijk veel studenten zijn werkzaam in de horeca en dit is de branche die misschien wel het allerhardst getroffen is. Al deze studenten zijn nu hun inkomen kwijt. Tegelijk kunnen maar weinigen van hen rekenen op financiele hulp van de overheid, aangezien barmannen, serveersters of terraslopers (of barvrouwen, serveerders of terrasloopsters natuurlijk!) meestal werkzaam zijn onder nulurencontracten. Zeg echter niet meteen je kamer op om weer bij paps en mams te gaan wonen! Er liggen namelijk ook kansen voor studenten die naar een bijbaantje zoeken. De grootste kans ligt naar mijn mening in het bijles geven. Door het sluiten van de scholen hebben veel leerlingen achterstanden opgelopen. Er liggen veel kansen voor zowel particuliere als overheidsinitiatieven om als bijlesdocent extra aandacht te kunnen geven aan leerlingen met een achterstand.

Voor wie het roer helemaal om wil gooien

Tot slot heb ik nog een tip voor iemand die het helemaal anders wil doen. Iemand die in een heel andere sector werkzaam wil zijn. Momenteel is er namelijk een groot tekort aan rijinstructeuren. Bovendien is een opleiding tot rijinstructeur vrij gemakkelijk en snel te voltooien. Met een spoedopleiding mag je je al na dertien bijeenkomsten rijinstructeur noemen! Door de grote vraag naar rijinstructeur kan men een baangarantie van 99 procent geven. Waarom geen 100 procent, vraag je je misschien af? Nou, je moet uiteindelijk zelf natuurlijk nog het sollicitatiegesprek voeren om ergens een baan te krijgen. Wie zich een beetje presentabel kan opvoeren, kan echter zonder problemen een baan vinden. Geinteresseerd? Rijinstructeur worden doe je via deze link!