Soms kan het door de hoge autoprijzen voordeliger zijn om een auto aan te schaffen in het buitenland. Wellicht sta jij op het punt om in Zweden een tweedehands Volvo aan te schaffen en deze terug te rijden naar Nederland. Waar moet je op letten bij het importeren van een auto en wat zijn hiervoor de regels? Ik leg het je uit in dit blog.

Om te beginnen

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de APK van de auto en de papieren die erbij zitten. Voor EU-landen is het namelijk mogelijk om de APK mee te nemen naar Nederland zodat je deze niet direct hoeft te keuren. Dit kan een boel geld schelen. Hiervoor heb je het bewijs van de keuring nodig. Heeft de auto die je wil aanschaffen een bouwjaar voor 1 januari 1978? Dan heeft het RDW een uitgebreidere hoeveelheid informatie nodig. Hiervoor kan je het best op de site van het RDW kijken.

Keuringsstation

Als je de auto hebt geïmporteerd dien je zo snel mogelijk naar het RDW-keuringsstation te gaan. Het is als Nederlander namelijk niet toegestaan om in Nederland met een buitenlands kenteken te rijden. De auto moet zo snel mogelijk een Nederlands kenteken krijgen. Een kenteken bestellen kan bij een RDW gecertificeerde fabriek. Een goede fabrikant, bovendien ook specialist voor een accu Den Haag, is Marinol BV. De kosten hiervoor dien je zelf te betalen. Maak voordat je de auto gaat halen al de afspraak en vraag indien nodig een eendagskenteken aan. Hiermee kan je legaal het land inrijden. Als je een APK bewijs hebt, dien je dit ook aan te geven bij het maken van een afspraak.

Als de documenten zijn goedgekeurd wordt de auto officieel overgezet in het Nederlandse kentekenregister. Nu dien je de kosten voor de registratie te betalen en aangifte te doen bij de belastingdienst. Als ook die akkoord zijn krijg je binnen vijf werkdagen een nieuw kenteken. Vanaf dat moment kan je legaal met je auto over de Nederlandse wegen rijden, mits deze natuurlijk is verzekerd.

Vanaf dat moment kan je genieten van jouw nieuwe auto. Hopelijk is de aanschaf het waard en zul je niet te veel mankementen ervaren. Sowieso is de aanschaf van een auto in het buitenland een ontzettend leuk avontuur. Lekker een stuk rijden over de Zweedse wegen of een ander land in de EU zal resulteren in een prachtige trip. Wie weet vind je zelfs een goede vriend die gek genoeg is om met je mee te gaan. Veel plezier!