Bij auto leasen betaal betaal je maandelijks om met een auto rond te rijden voor een vaste op voorhand bepaalde periode. Over het algemeen schommelt die looptijd tussen de 36 en 48 maanden. De meeste lease afhandelingen worden gedaan door een dealer die gespecialiseerd is in auto leasen. Het principe is heel eenvoudig. Je betaalt gedurende de looptijd van de lease maandelijkse kosten om met de auto rond te rijden. Wel zal je rekening moeten houden met het aantal kilometers dat je gaat afleggen op jaarbasis. In heel veel gevallen is dit vastgelegd op 15.000 kilometer. Als je die afstand hebt overschreden, zal je wel een bijkomende vergoeding moeten bijbetalen. Na de looptijd moet je de wagen opnieuw inleveren in een goede staat.

 Maandelijkse uitgaven onder controle houden

Wanneer je de maandelijkse kosten van de auto onder controle kunt houden, biedt het auto leasen extra mogelijkheden. Je betaalt immers lagere betalingen dan wanneer je een nieuwe auto koopt die je met je spaargeld moet financieren. Het grootste voordeel bij auto leasen is dat je geen andere uitgaven hebt zoals onderhoudskosten, autoverzekering en wegenbelasting. Dat zorgt voor een hele ballast die wegvalt. Het is een van de beweegredenen waarom leasen zo aantrekkelijk is de dag van vandaag.

 Wat is nu het beste: auto leasen of kopen

Zoals al eerder aangegeven hangt alles af van je persoonlijke situatie. Dit moet immers individueel worden bekeken. Denk maar aan je persoonlijke financiƫle situatie en in feite ook wel een beetje van je rijgedrag. Overweeg of je maandelijks het bedrag makkelijk kunt ophoesten van het leasecontract of niet. Dat kan niemand voor je berekenen en zal je zelf moeten bepalen. Daarnaast moet je rekening houden met het aantal kilometers dat je jaarlijks afmaalt. In de meeste leasecontracten staat de hoeveelheid kilometers aangegeven die je jaarlijks niet moogt overschrijden. Hou ook duidelijk rekening met de looptijd bij auto leasen. Ga je kiezen voor een korte periode of zie je eerder een langere duurtijd zitten?