Als je dagelijks korte afstanden moet afleggen naar je werk of school dan heb je vast wel eens overwogen om in plaats van de auto de fiets te pakken. Vaak zijn die afstanden ook weer nét te lang om met de fiets af te leggen, dus begin je te twijfelen: moet ik een elektrische fiets of toch een scooter kopen? Daarom hebben wij de voor en nadelen voor je op een rij gezet!

De voordelen van een scooter

Een scootmobiel is een stuk sneller dan een elektrische fiets. Waar een elektrische fiets maximaal 25 km per uur mag rijden mogen scooters met een geel kenteken maximaal 45 km per uur rijden. Hierdoor ben je een stuk sneller op je bestemming en kan je dus wat langer in je bed blijven liggen.

Een ander voordeel van een scooter is dat je gemakkelijk extra spullen kan meenemen. Naast de opbergruimte onder het zadel kan je ook een box achterop laten installeren. Deze zijn zeer stevig en waterdicht, zodat je met een gerust hart je laptop of andere spullen kan vervoeren.

Als laatste voordeel is dat scooters tegenwoordig ook elektrisch zijn. Hierdoor mag je er in de stad wél mee op het fietspad (met blauw kenteken). Ze gaan dan even hard als een elektrische fiets, maar je hebt het gemak dat je nooit hoeft te trappen.

De voordelen van een elektrische fiets

Toch heeft een elektrische fiets weer zijn eigen voordelen. Zo ligt de aanschafprijs van een elektrische fiets tegenwoordig een stuk lager dan dat van een scooter. Ook is een elektrische fiets een stuk compacter, waardoor je veel makkelijker je weg door het verkeer kan manoeuvreren. 

Misschien wel het grootste voordeel van een elektrische fiets is dat je er geen verzekering voor nodig hebt. Ook heb je geen scooter rijbewijs nodig, dus je kan direct op pad als je een elektrische fiets koopt.

Nadelen van een scooter

De voordelen van een elektrische fiets zijn dus ook gelijk de nadelen van een scooter: je hebt een kentekenbewijs, rijbewijs en verzekering nodig. Hoewel deze zaken snel geregeld zijn, ben je toch maandelijks wat geld kwijt voor de verzekering. 

Ook zijn scooters meer diefstal gevoelig omdat de waarde vaak wat hoger ligt. Gelukkig worden scooters wel steeds goedkoper via www.voordeelscooters.nl, maar toch raden wij een stevig slot aan.

Nadelen van een elektrische fiets

En helaas zijn elektrische fietsen ook diefstal gevoelig, misschien nog wel meer omdat je ze makkelijk in een busje kan tillen. Een ander en wellicht het grootste nadeel is de accu. Als je een betaalbare elektrische fiets zoekt dan lever vaak in op de actieradius. De accu is minder groot en moet dus vaker opgeladen worden, en accu’s slijten via laadcyclussen. Uiteindelijk heb je na een paar jaar een nieuwe accu nodig, en deze kosten al vaak meer dan 300 euro. Dan lijkt de verzekering van een scooter opeens een stuk goedkoper.

Dus, zoek je een vervoersmiddel dat goedkoper en milieuvriendelijker is dan een auto voor je dagelijks reisjes, hou dan rekening met de punten die jij het belangrijkst vindt. Met een scooter ben je sneller en hou je meer tijd over, terwijl een elektrische fiets vrijwel geen papierwerk nodig heeft. Onze keuze gaat altijd uit naar een elektrische scooter, deze is sneller en handiger dan een elektrische fiets en is ook nog eens milieuvriendelijk.

Bedankt voor het lezen, en als je nog geen keuze hebt kunnen maken laat dan een reactie achter waarvoor jij een scooter of fiets wilt gebruiken.