Er zijn momenteel meer dan 22,8 miljoen fietsen in Nederland. Ter vergelijking, er zijn maar 17,28 miljoen mensen in Nederland. Dit houdt in dat er gemiddeld 3 tot 4 fietsen per persoon in Nederland aanwezig zijn. Er is constante handel over de fiets. Hij gaat stuk, je verkoopt de onderdelen worden of je verkoopt je fiets helemaal door. Misschien is hij wel verkocht door een fietsendief nadat hij is weggehaald van het station. Daar sta je dan weer bij een tweedehandse fietsen verkoper. Hieronder een uitleg over hoe een fietsendief steelt en enkele tips over hoe je dit voorkomen kan.

Waarop let een dief?

Een dief is heel pienter in het uitkiezen van een fiets. Laat jij jouw fiets vaak voor langere periodes achter elkaar staan op station? Dan is er grote kans dat hij op een dag weg is. Fietsendieven houden vaak in de gaten welke fietsen niet worden opgehaald en dus makkelijk zijn om mee te nemen. Ook kijken ze naar onderdelen van fietsen. Je hoort soms ook vanuit nieuwsartikelen dat “fietstassen dames” en de “achterlamp fiets” gestolen worden. Deze worden dan doorverkocht.  

Zo voorkom je het?

Laat nooit je sleutels in je fiets zitten. Controleer voordat je van je fiets vandaan loopt je slot nog eens. Daarnaast is het slim om met een kettingslot de fiets te bevestigen aan iets stevigs zoals een lantaarnpaal. Let ook op waar je je fiets neerzet om te parkeren. Zo is het verstandiger om hem in een publiekelijke open plek neer te zetten, of een plek met camera’s. Tegenwoordig heb je op de meeste fietsenstallingen en stations fiets opbergensystemen die preventief zijn tegen diefstal. Zo kunnen alleen de mensen die de fiets hebben gestald hebben hem weer ophalen door middel van een code of een sleutel.