Heb je net een nieuwe motor gekocht en ga je een verzekering voor de motor afsluiten? Dan is het belangrijk dat je de juiste verzekering kiest voor jouw situatie. Daarnaast wil je natuurlijk het liefst ook gebruikmaken van de meest voordelige optie. Ben je benieuwd hoe je dit het beste aanpakt? Lees dan snel verder, want in dit blog lees je de belangrijkste aandachtspunten en de beste tips voor bij het afsluiten van een motorverzekering.

Dekking

Ga je een nieuwe motorverzekering afsluiten? Dan is het allereerst belangrijk om voor jezelf na te gaan welke dekking je nodig hebt. Je kunt bij het afsluiten van een motorverzekering grofweg kiezen uit drie soorten verzekeringen:

  1. WA-verzekering

Dit is de meest simpele motorverzekering all risk en vaak ook de goedkoopste optie. Deze verzekering dekt alleen de schade die je bij een ander veroorzaakt door een ongeluk wat ontstaan is door jouw schuld.

  1. WA+ Casco

Bij dit type motorverzekering ben je verzekerd voor de bovenstaande schade én voor schade aan je motor waar je zelf geen schuld aan hebt. Hierbij kun je denken aan schade door noodweer, diefstal of brand.

  1. Allrisk 

Dit is de meest uitgebreide verzekering voor je motor. Hierbij is zowel de bovenstaande schade gedekt, als de schade aan je motor die door eigen toedoen ontstaat. 

Budget 

Bij het kiezen van de juiste motorverzekering uit bovenstaande categorieën, is het belangrijk om na te gaan welk budget je beschikbaar hebt. Hierbij moet je niet alleen letten op het maandelijkse budget wat je beschikbaar hebt voor de premie van je motorverzekering, maar is het ook belangrijk dat je voor jezelf nagaat of je eventueel een buffer hebt die je kunt gebruiken voor het eigen risico bij een ongeval. Van de bovenstaande verzekeringen, is de WA-verzekering de meest goedkope en de all risk verzekering de duurste optie. Kies voor de dekking van jouw voorkeur. Acht je de kans klein dat je betrokken raakt bij een ongeval en heb je een buffer achter de hand om onvoorziene kosten te voldoen? Dan kun je kiezen voor één van de drie typen verzekeringen met een hoog eigen risico, en zo een lagere maandelijkse premie betalen. 

Besparingstips 

Je kunt niet alleen op je maandelijkse premie besparen door het eigen risico te verhogen, maar er zijn ook andere handige tips die je hierbij kunt toepassen. Zo kun je kiezen voor een verzekeraar die een winterstop aanbiedt, waarbij je ‘s winters minder of geen premie hoeft te betalen. Ook kun je nagaan of je de schadevrije jaren van je auto kunt samenvoegen met die van je motor.