rijden

Het is van groot belang dat je als beroepschauffeur alle benodigde papieren haalt. In veel gevallen is dit een rijbewijs maar dan ben je er nog niet. Veel chauffeurs hebben code 95 nodig: dat is een speciale aantekening op je rijbewijs waarmee je aangeeft over de juiste kennis en vaardigheden te beschikken. Benieuwd wat het is en hoe je eraan komt? Dat ontdek je hier.

Wat is code 95?

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs, die achter een voertuigcategorie is geplaatst . Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. Code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken. Dit is geregeld in de Richtlijn vakbekwaamheid. Met beroepschauffeurs wordt meer bedoeld dan alleen vrachtwagenchauffeurs. Ook mensen die bijvoorbeeld op een bus rijden moeten dit rijbewijs halen. Het is in veel gevallen iets dat je via je werkgever kunt controleren en halen: code 95 halen is nodig om je werk uit te voeren dus je hoeft er immers niet volledig zelf voor op te draaien. 

code 95

Hoe moet je code 95 halen?

Code 95 is een aanvulling op een bestaand rijbewijs. Je moet dus allereerst een C of D rijbewijs hebben. Zonder zo’n rijbewijs kun je die aanvulling ook niet krijgen. Daarna kun je de code behalen door de basiskwalificatie te halen. Heb je het originele rijbewijs D voor 2008 behaald of het rijbewijs C voor 2009? Dan kun je de code 95 behalen door nascholing te volgen. In totaal gaat het dan om 35 uur. Dan hoef je die basiskwalificatie niet meer te halen. als je echter niet voldoet aan die voorwaarden dan moet je via de gemeente die code 95 op je rijbewijs laten zetten.