Een autoverzekering is een verzekering voor motorvoertuigen, inclusief vrachtwagens, auto's en motorfietsen. Zijn primaire functie is om financiële bescherming te bieden tegen lichamelijk letsel of fysieke schade als gevolg van verkeersongevallen en tegen aansprakelijkheid die ook kan ontstaan in een voertuig van andere personen of organisaties. In Nederland is het wettelijk verplicht om een motorrijtuigenverzekering af te sluiten als u een motorvoertuig bestuurt. Een aansprakelijkheidsverzekering beschermt de financiële belangen van automobilisten door ervoor te zorgen dat ze worden vergoed voor schade of letsel opgelopen tijdens het besturen van een motorvoertuig op de Nederlandse snelweg. Zonder motorrijtuigenverzekering zouden Nederlandse chauffeurs verantwoordelijk zijn voor alle verwondingen en schade als gevolg van verkeersongevallen. Deze blog biedt een overzicht over de verschillende soorten verzekeringen. 

Tweewielerverzekering

Hoewel een motorrijtuigenverzekering is ontworpen om bescherming te bieden en meestal wettelijk verplicht is, zijn er momenten waarop een motorrijtuigenverzekering mogelijk geen geschikte of wenselijke aanvulling is op uw huidige verzekeringsportefeuille. In deze gevallen zijn er verschillende soorten dekking die beschikbaar zijn voor automobilisten. Een motorrijtuigenverzekering kan bijvoorbeeld geschikt zijn voor bestuurders met een hoog risico die snel rijden, zoals middelbare scholieren en tieners met weinig rijervaring. Als u echter in een ouder model motor rijdt met regelmatige slijtage en zonder ongevallen of kaartjes, dan is een tweewieler verzekering misschien een slimme keuze. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een harley davidson verzekeren. Zelfs de goedkoopste harley verzekering kan hierbij van pas komen. 

Autoverzekering

Veel mensen realiseren zich niet dat het type auto dat u bestuurt invloed kan hebben op het bedrag dat u in uw verzekeringspremies moet betalen. Normale voertuigen met ingebouwde veiligheidsvoorzieningen zoals airbags en antiblokkeerremmen leveren u lagere verzekeringspremies op. Als u in een ouder model auto rijdt die veiligheidsvoorzieningen heeft maar meer kost om te verzekeren, dan kunt u overwegen uw verzekeringstarief aan te passen aan de hogere reparatiekosten. Deze aanpassing heeft geen invloed op uw maandelijkse betaling of eigen risico, waardoor u geld kunt besparen op uw autoverzekering. 

Aansprakelijkheidsverzekering

Dit type motorrijtuigenverzekering dekt u en uw voertuig in het geval u een ongeval veroorzaakt. Het vergoedt geen schade aan uw eigendommen of medische rekeningen. Aansprakelijkheidsverzekering voor tweewielers dekt aansprakelijkheid voor letsel of overlijden van een andere persoon of dier veroorzaakt door uw nalatigheid of onzorgvuldigheid. De aansprakelijkheidslimiet van een aansprakelijkheidsverzekering varieert en wordt bepaald op basis van de verzekeringsmaatschappij. Als u een verzekering afsluit die geen dekking biedt voor juridische kosten, vonnissen of gederfde lonen, dan bent u mogelijk niet verzekerd bij een ongeval.