Begin jij aan een nieuw bouwproject? Dan wil je natuurlijk zorgen dat deze efficiënt verloopt. Bespaart je vaak een hoop tijd en daarmee ook vaak behoorlijk wat kosten. Door de juiste bouwmachines in te zetten houd je de vaart erin en kun je jouw project een stuk efficiënter maken. Niets is zo zonde als vertraging oplopen omdat je niet op tijd over de juiste machines beschikt. Weet je nu niet goed welke machines je het beste in kunt zetten om de grond vlak te maken, kantoren op te bouwen of materialen in de lucht te hijsen? Dan lees je hier meer over drie machines die je op veel bouwplaatsen tegenkomt: kranen, bulldozers en graafmachines.

 

Kranen

Vanaf een afstand zie je ze vaak al hoog boven de gebouwen of vlaktes op de bouwplaats uitsteken: de kranen. Er zijn natuurlijk verschillende soorten kranen die je tegenkomt op een bouwplaats, van hijskranen tot torenkranen, telescoopkranen tot autolaadkranen en van bovenloopkranen tot werkplaatskranen. Hijskranen komen het meeste voor en bestaan uit een stalen boomconstructie die stevig op de grond is bevestigd. De horizontale boom aan de bovenzijde van de constructie kan in hoogte worden versteld. Aan het eind hangt een haak die met kabels omhoog of omlaag gehaald kan worden. Een mobiele kraan is er zo een op rupsbanden of wielen die zich in lage snelheden kan verplaatsen. Handig om te weten; een mobiele kraan kopen kan soms nog voordeliger uitpakken dan er een huren. Online kun je eens zoeken onder: mobiele kraan te koop, gegarandeerd dat je een geschikte tegenkomt voor jouw project.

 

Bulldozers

Naast de kranen kom je op de bouwplaats bulldozers tegen. Dit zijn zeer krachtige tractoren met een groot blad aan de voorkant die rijdt op rupsbanden. Je kunt hiermee handig grote hoeveelheden grond verplaatsen. Ze worden dus vooral gebruikt om terreinen af te vlakken, kanalen te graven en dijken op te hogen. Ook in het leger worden vaak bulldozers gebruikt, bijvoorbeeld om wegen schoon te vegen en gebouwen te slopen. Houdt rekening met de eigenschappen van bulldozers van verschillende fabrikanten om jouw keuze te maken.

 

Graafmachines

Ze mogen natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken; de graafmachines. De naam zegt het al, deze machine gebruik je om te graven. Je kunt greppels en kuilen graven, maar ook het terrein vlak maken en vrachtauto’s laden met deze machine. Ze rijden op rupsbanden of luchtbanden en hebben hefarmen die je kunt bewegen door de hydraulische vloeistof die onder grote druk in de cilinder wordt gepompt. Ook van graafmachines zijn er weer veel verschillende soorten, vaak afhankelijk van de fabrikant. Lees je dus goed in in alle kenmerken om de meest geschikte machines voor jouw bouwproject uit te kiezen.